
 

Park Grove IP Ltd is a limited company incorporated in England and Wales (reg. number 0909 04 82) 

BioCity Nottingham, Pennyfoot Street, Nottingham NG1 1GF, United Kingdom 
www.parkgrove-ip.com  info@parkgrove-ip.com 
tel +44 (0)115 888 0406  fax +44 (0)115 922 9345 

 

News and Views 
 

An unwelcome development for innovators in a key case on SPCs 
 

 
Summary 
 
On 25 April 2018, Advocate-General (A-G) 
Wathelet issued his opinion in C-121/17 (Teva 
UK and Others). 
 
C-121/17 is one of three cases currently pending 
before the Court of Justice of the EU (CJEU) that 
poses questions regarding the interpretation of a 
key provision of the legislation governing 
Supplementary Protection Certificates (SPCs) 
for medicinal products (Article 3(a) of Regulation 
469/2009). 
 
Whilst the final judgement of the CJEU does not 
always follow the A-G’s opinion, it does so in the 
majority of cases.  In this respect, and for the 
reasons discussed below, the opinion of A-G 
Wathelet will represent an unwelcome 
development for innovators. 
 
The Question Posed 
 
The question posed to the CJEU (by the English 
High Court) in C-121/17 is: 
 What are the criteria for deciding whether 

“the product is protected by a basic patent in 
force” in Article 3(a) of Regulation No 
469/2009?  

 
The A-G’s Analysis and Conclusions 
 
The A-G’s preliminary analysis 
 
A-G Wathelet started by reviewing the prior case 
law of the CJEU on Article 3(a).  The key 
conclusions he drew from that case law can be 
summarised as follows. 
(a) The CJEU has emphasised the key role 

played by the claims for the purposes of 
determining whether a product is “protected” 
according to Article 3(a). 

(b) Protection in the sense of Article 3(a) should 
be determined by reference to the rules 
relating to extent of protection (as distinct 
from rules relating to infringement). 

(c) Since patent law is not harmonised at EU 
level, the extent of protection can only be 
determined in the light of the non-EU rules 
governing patents (including Article 69 
EPC). 

(d) The CJEU has no jurisdiction to interpret 
Article 69 EPC and therefore cannot provide 
guidance to national courts on how to 
determine extent of protection for a patent 
issued by the EPO. 

 
He then opined that: 
- points (b) to (d) above create a tension 

between two separate legal regimes (i.e. on 
the one hand, the EU’s SPC Regulations 
and, on the other hand, non-EU laws 
governing extent of protection); and 

- this tension gives rise to difficulties in 
interpreting Article 3(a). 

 
Assessment of the English court’s proposals 
 
The A-G agreed with the English High Court that 
the fact that a product falls within the extent of 
protection of a patent is a necessary but not 
sufficient condition for it to be considered 
“protected” by the patent within the meaning of 
Article 3(a).  This was on the grounds that, in the 
A-G’s view: 
 “merely because a substance might fall 

within the protection of the claims of a patent 
under Article 69 of the EPC and the Protocol 
on its interpretation and the provisions of 
relevant national law, such as Article 125 of 
the Patents Act 1977, does not necessarily 
imply that that substance is a product 
protected by a patent within the meaning of 
Article 3(a) of Regulation No 469/2009”. 

 
However, the A-G disagreed with the English 
High Court on what more is required.  That is, 
whilst the English High Court had proposed an 
additional step of assessing whether the product 
embodies the inventive advance of the basic 
patent, the A-G dismissed such a step as being 
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inconsistent with the CJEU’s case law.  In this 
respect, the A-G opined that: 
 “the only means of determining whether a 

basic patent protects an active ingredient 
within the meaning of Article 3(a) of 
Regulation No 469/2009 is to be found only 
in the wording, or interpretation of the 
wording, of the claims of the patent granted, 
and nowhere else”; and 

 “Any other additional criterion, such as the 
requirement proposed by the referring court 
that the active ingredient embody ‘the 
inventive advance of the patent’ runs the 
risk, in my view, of giving rise to confusion 
with the criteria for determining whether an 
invention is patentable. The question 
whether a product is protected by a patent 
within the meaning of Article 3(a) of 
Regulation No 469/2009 is not the same as 
the question whether that product is 
patentable, which is a matter exclusively for 
national or treaty law”. 

 
The A-G’s final conclusions 
 
The A-G identified the “real question” in C-
121/17 as being: 
 with what degree of specificity or abstraction 

a product is ‘specified’ in the claims of the 
basic patent within the meaning of Article 
3(a) of Regulation No 469/2009? 

 
His proposed answer to this question was: 
 “a product is protected by a patent within the 

meaning of Article 3(a) of Regulation No 
469/2009 if, on the priority date of the patent, 
it would have been obvious to a person 
skilled in the art that the active ingredient in 
question was specifically and precisely 
identifiable in the wording of the patent 
claims. In the case of a combination of active 
ingredients, each active ingredient must be 
specifically, precisely and individually 
identifiable in the wording of the patent 
claims” (emphasis added). 

 
He also provided the following, additional 
commentary by way of “clarification”: 
 “The name of the active ingredient or its 

chemical composition does not need to be 
referred to expressly in the claims, provided 
that the active ingredient is specifically and 
precisely identifiable as at the priority date of 
the patent”; and 

 “If, for example, a substance claimed in a 
patent consists of several variants, the 
product protected by the patent within the 
meaning of Article 3(a) of Regulation No 
469/2009 does not necessarily encompass 
all those variants. As at the priority date of 
the patent, a variant must be specifically and 
precisely identifiable in the wording of the 
patent claims in order for it to be ‘a product 
protected by the patent’ within the meaning 
of Article 3(a) of Regulation No 469/2009”. 

 
In the light of these conclusions, the A-G 
unsurprisingly expressed the view that claim 
wording defining a composition “comprising” one 
active ingredient (tenofovir disoproxil, “TD”) and 
“optionally other therapeutic ingredients”: 
- may mean that the combination of TD and 

another, specific active ingredient 
(emtricitabine) fell within the extent of 
protection provided by the claim in question; 
but 

- did not “protect” (in the manner required by 
Article 3(a)) the combination of TD and 
emtricitabine. 

 
Commentary 
 
The SPC legislation is completely silent on the 
issue of how specific the claims of a patent must 
be in order to “protect” an active ingredient.  
Further, as is evident from points (b) to (d) 
above, the CJEU does not have jurisdiction to 
interpret the provisions that govern the subject 
matter that is protected by the claims of a patent. 
 
In this context, a striking feature of the A-G’s 
opinion is that none of his key conclusions 
appear to have basis in (an interpretation of) the 
wording of relevant legislation.  Instead, those 
conclusions appear to derive solely from 
analyses of wording used in prior judgements of 
the CJEU.  Whilst this is not necessarily 
problematic, it does mean that it is uncertain 
whether the A-G’s conclusions are robust (i.e. 
consistent with the aims and objectives of the 
SPC legislation). 
 
Aside from the issue of robustness (or 
otherwise) of the A-G’s conclusions, it appears 
that interpreting Article 3(a) in the manner that 
he proposes would lead to the following 
outcomes: 
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(1) a more stringent “test” for Article 3(a) than is 
currently applied in many countries 
(including the UK); but 

 
(2) no greater level of certainty regarding the 

precise circumstances under which the 
requirements of Article 3(a) are satisfied. 

 
In other words, innovators would suffer (from the 
loss of SPC protection for some products) but it 
would still be difficult in many cases for users of 
the SPC system to predict with certainty whether 
Article 3(a) is satisfied. 
 
Point (1) 
 
As confirmed in the decision in Sandoz v Searle 
([2017] EWHC 987 (Pat)), current practice in the 
UK deems Article 3(a) to be satisfied if the 
product for an SPC is “specified” in the claims of 
a basic patent by means of a Markush (i.e. 
generic) formula. 
 
The A-G’s conclusions, especially combined 
with his comments in various footnotes, cast 
doubt upon whether this practice can continue. 
 
For example, as part of his justification for 
reaching the conclusion that the product must be 
“specifically and precisely identifiable” in the 
claims, the A-G: 
- observes in paragraph 80 that “It is common 

knowledge that claims are often (deliberately 
and ingeniously) drafted in broad, vague, 
generic and stereotypical terms so that they 
cover multiple substances”; and 

- in a footnote to that observation, indicates 
that Markush formulae (as well as functional 
formulae) provide examples of how claims 
can be “broad”. 

 
Further, in footnotes to paragraph 83, and in the 
context of claims covering several “variants” of a 
substance, the A-G opines that: 
- “a mere reference in the wording of the 

claims, such as a reference to a ‘diuretic’ or 
a ‘non-steroidal anti-inflammatory’ is not 
sufficient”; and 

- “more than one variant of a chemical 
substance may be claimed provided that, 
on the priority date of the patent, each 
variant is specifically and precisely 
identifiable” (emphasis added). 

 

Thus, it would seem that the A-G has in mind a 
test for satisfying Article 3(a) that is more 
stringent than that currently applied in the UK. 
 
Point (2) 
 
Whilst the Article 3(a) test proposed by the A-G 
appears to be relatively strict, it still leaves many 
questions unanswered.  For example: 
- If it is not necessary for the claims to identify 

an individual active ingredient (e.g. by 
name), what level of generality is permissible 
before that active ingredient can no longer 
be said to be “specifically and precisely 
identifiable” in the claims? 

- What evidence can be relied upon to show 
that “on the priority date of the patent, it 
would have been obvious to a person skilled 
in the art” that the claims identify an active 
ingredient “specifically and precisely”? 

 
In other words, whilst it may resolve the dispute 
in C-121/17, the test proposed by the A-G 
appears fundamentally incapable of providing 
clarity on the precise location of the boundary 
between those patent claims that satisfy Article 
3(a) and those that do not.  Indeed, the test 
proposed by the A-G appears to: 
- merely place the boundary in the “grey zone” 

between two extremes (i.e. between a claim 
to a single active ingredient and a claim to a 
very broad genus of actives); but 

- provide no hard and fast rules (or principles) 
that might help users of the SPC system to 
distinguish between the numerous different 
types of claim that exist in that “grey zone”. 

 
Action Required 
 
It is possible that, in its final decision in C-
121/17, the CJEU will not follow the A-G’s 
opinion.  In this respect, it is not necessary to 
take any action at this stage.  However, as the 
A-G’s opinion may lead to a significant shift in 
the manner in which SPC validity is assessed 
(under Article 3(a)) in many countries, anyone 
having an interest in specific SPCs (or SPC 
applications) should pay close attention to the 
judgement that the CJEU should issue in the 
next few months – especially in view of the 
threats and opportunities that it might generate. 
 
Please contact Mike Snodin (at 
mike.snodin@parkgrove-ip.com) if you would 
like our advice on these or any other matters. 
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