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SPCs

The UK Intellectual Property Office issued a 
decision in October 20131 in which it 
accepted arguments advanced by this author 
and thereby changed its standard practice 
with regard to the calculation of the term of 
certain supplementary protection certificates 
(SPCs) that are based upon a centralised 
marketing authorisation (MA) issued by the 
European Commission. 

That is, the UK IPO decided that for 
centralised MAs, the calculation of SPC term 
should be based upon the notification date of 
the MA, and not the (earlier) date of the 
commission’s decision to issue the MA.

As a consequence, additional term 
(typically of 2-4 days, but occasionally up to 
one week or more) is available in the UK for 
those SPCs where:

(a)the earliest MA in the European 
Economic Area for the relevant active 
ingredient(s) is a centralised MA issued by 
the EC; and

(b) less than 10 years have elapsed between 
the date of filing of the patent upon which the 
SPC is based and the date of the commission’s 
decision to grant an MA.

Since the IPO made its decision, both the 
Slovenian Patent Office2 and the Portuguese 
Intellectual Property Court3 have also agreed 
to grant SPCs with a longer term, due to use 
of the notification date. Prior to the UK IPO’s 
decision, however, at least three patent offices 
(those of Denmark, Sweden and the 
Netherlands) issued decisions in which 
arguments in favour of use of the notification 
date were rejected.

More worryingly, the Danish Board of 
Appeal for Patents and Trademarks has 
recently confirmed4 the original decision of the 
Danish Patent Office, despite being made 
aware of contrary decisions reached by the 
UK and Slovenian patent offices.

The current situation is therefore one of 
disharmony, which raises the possibility of the 
Court of Justice of the EU being asked to 
provide a ruling that will settle the matter. 
However, the view of this author is that the 
correct interpretation of the legislation is 
obvious, and so it will not be necessary to 
involve the CJEU.

The reason for this is that the decisions of 
the Danish, Swedish and Dutch patent offices, 
which are all based upon similar reasoning, are 
fatally flawed. This article discusses the 
arguments for and against the use of the 
notification date and explains why the 

arguments against, as typified by the reasoning 
of the Danish Patent Office, do not stand up 
to any serious scrutiny.

Arguments in favour
There are many reasons why the notification 
date of a centralised MA should be used to 
calculate the term of SPCs for which that MA 
is the first in the EEA. However, the most 
important reasons are as follows.

Article 3(b) of the SPC Regulation 
(Regulation 469/2009) requires that the 
applicant for an SPC has “a valid authorisation 
to place the product on the market as a 
medicinal product” (emphasis added). 

According to the principles established in 
C-127/00 (Hassle AB), the same interpretation 
must be applied to the same wording unless 
there is a compelling reason to apply a 
different interpretation. Thus, for example, the 
phrase “authorisation to ... place ... on the 
market” must be given the same interpretation 
in both Article 3(b) and Article 13(1) of 
Regulation 469/2009.

With this in mind, given that Article 3(b) 
requires a valid authorisation, then so must 
Article 13(1).

A centralised MA only becomes valid if and 
when it is notified to the applicant. This is 
evident, for example, from Article 4 of a 
centralised MA, which contains the following 
statement:

The period of validity of the authorisation 
shall be five years from the date of 
notification of this Decision.

That statement is based in part upon the 
provisions of Article 297(2) of the Treaty on 
the Functioning of the European Union, which 
specifies that certain decisions of the 
commission, such as the decision to issue a 
“centralised” MA:

shall be notified to those to whom they 
addressed and shall take effect upon 
such notification (emphasis added).

Thus, the following conclusions can be 
reached, based solely upon a combination of 
EU legislation (Regulation 469/2009 and 
Article 297(2) TFEU) and the case law of the 
CJEU (C-127/00):

1.The MA referred to in Article 13(1) must 
be a valid MA; and

2.A centralised MA only becomes valid on 
the date that it is notified to the applicant.

The further conclusion that inevitably 
follows is that, when the earliest MA in the 
EEA is a centralised MA, then the date that 

should be used in connection with that MA is 
the date that the MA first became valid – ie 
the date of notification of the MA.

This of course leads to difference between 
centralised and national MAs with respect to 
how patent offices should determine the 
relevant date under Article 13(1) of 
Regulation 469/2009. This is because, in 
contrast to centralised MAs, national MAs 
from countries such as the UK have only one 
relevant date associated with them, namely the 
date of grant.

However, such differences are mere 
formalities and should not provide any excuse 
to resist use of the notification date. This is 
because, for the purposes of calculating the 
duration of an SPC, there is only one date 
that matters, and that is the date of validity of 
the MA.

The precise manner in which the date of 
validity of a MA is determined should not 
matter, so long as independent verification of 
that date is possible. In this respect, it is 
important to point out that notification dates 
are easily determined (or verified) by 
reference to their publication in the Official 
Journal of the EU (links to which publications 
are provided on the publicly available 
Community Register for Medicinal Products5).

The arguments against  
(and their failings)
The patent office decisions rejecting the use of 
the notification date to calculate SPC term are 
typified by the decision of the Danish Patent 
Office (and the subsequent, confirmatory 
decision of the Danish Board of Appeal for 
Patents and Trademarks).

As discussed below, the reasoning of the 
Danish Patent Office not only fails to consider 
all relevant aspects of the SPC legislation but 
also relies heavily upon an assumption that is 
demonstrably false.

The reasoning of the  
Danish Patent Office
The main reasons for the Danish Patent Office 
rejecting use of the notification date can be 
summarised as follows.
•	 The	documents	supporting	an	SPC	

application are specified in Article 8, and 
those documents should provide sufficient 
information to enable a determination of 
SPC term and validity.

•	 Article	8(1)(b)	requires	the	submission	of	
a copy of the authorisation to place the 
product on the market, as referred to in 
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Article 3(b), in which the product is identified, 
containing in particular the number and date 
of the authorisation and the summary of the 
product characteristics listed in Article 11 of 
Directive 2001/83/EC or Article 14 of 
Directive 2001/82/EC.

•	 The	documents	specified	in	Article	8(1)(b)	
do not provide the notification date of a 
centralised MA, whereas they do indicate 
the (earlier) date of the commission’s 
decision, as that appears on the MA.

•	 To	keep	the	SPC	system	“simple	and	
transparent”, the date of the commission’s 
decision must be therefore be used in 
preference to the notification date.

However, as discussed below, a detailed 
consideration of the relevant legislation reveals 
that the reasoning of the Danish Patent Office 
is fatally flawed.

Incorrect interpretation  
of the legislation
The reasoning of the Danish Patent Office 
relies upon the absence, from the list of 
documents in Article 8(1)(b), of an official 
publication of the authorisation.

If such an official publication were listed in 
Article 8(1)(b), then the Danish Patent Office’s 
reasoning would fall down. This is because the 
grant of each and every centralised MA is 
accompanied by a publication of that grant in 
the Official Journal of the EU, which 
publication provides the notification date for 
the MA.

However, although absent from Article 8(1)
(b), precisely such a publication is listed in 
Article 8(1)(c), which reads as follows.

if the authorisation referred to in point (b) is 
not the first authorisation for placing the 
product on the market as a medicinal product 
in the Community, information regarding the 
identity of the product thus authorised and 
the legal provision under which the 
authorisation procedure took place, together 
with a copy of the notice publishing 
the authorisation in the appropriate 
official publication (emphasis added).

For those SPCs where a centralised MA is the 
first in “the Community” (ie the EEA), that MA 
will invariably also be the relevant MA under 
Article 8(1)(b) (and Article 3(b)) in all EU 
member states. This is because such MAs are 
effective in all EU member states.

Thus, for EU member states (but not for 
the EEA member states Norway, Iceland and 
Liechtenstein), there is perhaps a question 
over whether the wording “if the 
authorisation referred to in point (b) is not 
the first authorisation ... in the Community” 
means that it is not appropriate to consider 
the provisions of Article 8(1)(c) in 
connection with a centralised MA. However, 

bearing in mind the timing of the original SPC 
legislation relative to the introduction of 
centralised MAs (as discussed below), it 
hardly seems appropriate to adopt such a 
narrow interpretation of the legislation.

In any event, it is clear that publications of 
notification dates in the Official Journal are 
relevant under a proper (ie teleological) 
interpretation of the legislation. This is because 
those dates represent “objective data that are 
easy to verify” and which therefore fully satisfy 
the objective (as set out in point 16 of the 
explanatory memorandum to the original SPC 
legislation6) of providing “a simple, transparent 
system which can easily be applied by the 
parties concerned”.

Thus, the reasoning of the Danish Patent 
Office is flawed because it relies upon an 
interpretation of the legislation that is both 
incomplete (in that it omits consideration of 
Article 8(1)(c)) and overly literal.

False assumption
A key assumption made by the Danish Patent 
Office is that if the notification date were to 
be used in favour of the date of the 
commission’s decision, then the legislators 
would have mentioned further documents in 
Article 8 (eg the official publication listing the 
notification date).

However, it is straightforward to 
demonstrate why this assumption is false. That 
is, the system for granting centralised MAs (as 
introduced by Regulation 2309/93) did not 
come into force until 1995, ie some two years 
after the original SPC legislation (Regulation 
1768/92) and almost five years after the 
drafting of the explanatory memorandum to 
that legislation.

In 1993, the only MAs that were granted in 
EU member states were those issued by the 
regulatory bodies of individual states. In 
contrast to centralised MAs, national MAs 
from countries such as the UK have only one 
relevant date associated with them, namely the 
date of grant.

Thus, the legislators for the original SPC 
system would have had no reason to put in 
place a system that explicitly addresses (eg in 
Article 8(1)(b)) the date-related consequences 
of MAs being issued by way of a decision from 
the commission.

Recent codification of the SPC 
legislation makes no difference
Although the SPC legislation has been updated 
since 1993, this is only by way of a codification 
procedure. That is, as outlined in points 3 and 
4 of the explanatory memorandum to 
Regulation 469/20097, the current legislation is 
the result of a procedure that:
- specifically rules out any changes of 

substance to the law;

- allows only such formal amendments as are 
required by the codification exercise itself; and

- merely amends Regulation 1768/92 in view 
of the provisions of the Acts of Accession 
from 1994, 2003 and 2005 (ie the Acts 
expanding the membership of the EU) and 
Regulation 1901/2006 (on medicinal 
products for paediatric use).

Thus, it is clear that the legislation has not 
been adapted in any way to account for the 
peculiarities of centralised MAs.

Patent offices rely upon other 
provisions also omitted from 
Regulation 469/2009
From the above it can be concluded that the 
SPC legislation itself does not explicitly address 
how Article 297(2) TFEU dictates the date for 
a centralised MA that is relevant to the 
calculation of SPC term.

However, just because the effects of Article 
297(2) TFEU are not explicitly addressed does 
not mean that patent offices are free to ignore 
those effects.

The reasons for this are perhaps best illustrated 
by the fact that there are long-standing provisions 
of another piece of EU legislation (Regulation 
1610/96, relating to SPCs for plant protection 
products), which provisions are regularly relied 
upon by patent offices when assessing SPC 
applications for medicinal products but which do 
not appear in the codified legislation.

For example, Article 3(2) of Regulation 
1610/96 represents the sole legislative 
provision that explicitly enables multiple 
patent holders to each obtain their own SPC 
for the same product. This is because that 
provision states:

where two or more applications concerning 
the same product and emanating from two or 
more holders of different patents are pending, 
one certificate for this product may be issued 
to each of these holders.

That provision is notably absent from both the 
original legislation (Regulation 1768/92) and 
the codified legislation (Regulation 469/2009) 
governing SPCs for medicinal products.

However, quite rightly, the absence of that 
provision from Regulation 469/2009 does not 
prevent patent offices from routinely relying 
upon it when granting more than one SPC 
directed to the same active ingredient(s) in 
circumstances where there are multiple patent 
holders. This is because it is clear from Recital 
(17) of Regulation 1610/96 that Article 3(2) of 
that regulation is intended to aid the 
interpretation of Article 3 of the legislation 
governing SPCs for medicinal products.

In the light of the above, it is clear that all 
patent offices accept the principle that other 
pieces of EU legislation can affect the 
interpretation of Regulation 469/2009. Given 
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that the TFEU is such a fundamental piece of 
EU legislation, it would therefore be 
completely inconsistent for any patent office to 
ignore that legislation when interpreting 
Regulation 469/2009.

Conclusions
With compelling reasons in favour of the use of 
the notification date for calculating the term of 
certain SPCs, it is disappointing to see continued 
resistance in some countries to acceptance of 
the use of that date. However, it is clear that this 
resistance is based upon arguments that do not 
stand up to any serious scrutiny. Thus, there 
would appear to be no legal barrier to 
acceptance by all patent offices within the EU of 
the use of the notification date.

For this reason, it is the view of this author 
that this is a situation where harmonisation 

of SPC practice across the EU can be 
achieved without the involvement of the 
CJEU. Such a situation is so rare, and comes 
with the huge benefit of avoiding the risk of 
obtaining yet more Delphic utterances from 
the CJEU, that it is hoped that it will be 
seized upon by all concerned.
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